skohjulet våren 2012

Som bloggande löpare kan man inte låta bli att leta efter likasinnade på nätet. En stadig källa för inspiration är Mikael Bjöks sida Stigarna. I Oktober förra året visade han upp något han kallade Skohjulet 2011. Det tycker jag var en så rolig idé så jag plankar den rakt av! Dock börjar jag 11..

Inov-8 F-lite 195. 195g (UK8) sko från Brittiska Fellrunningundret Inov-8! Väldigt lite sko, väldigt lite stabilitet ock väldigt liten våtvikt. Faktum är att den umpar ur vatten ur skon på ca: tre steg! Skon har en drop på 4mm. Ovandelen är tunn mesh. Skon sitter som en strumpa och lämnar omedelbar feedback från underlaget. Köpte denna sko då jag funderade på att springa längre sträckor. Sulan passar sig för allt från asfalt till mellansvåra stigar. Har själv sprungit Hälsingetrailen i dessa med OK resultat. Vet dock inte om mitt löpsteg verkligen pallar maratondistanser i riktigt minimalistiska skor. Dessutom är de ganska slitna efter 50 mil. Har skrivit lite om dessa skor p Swedentrails.

Inov-8 X-talon 212. Terrängskon no1! Skulle skofascister utrota alla terrängskor utom en hoppas jag de spar denna. En riktig slitvarg som fungerar bra till det mesta. Sulan bjuder på 6mm drop och har lite mer dämpning än 190/195. Mönstret är aggressivt och dobbarna höga. Greppet hjälpte mig till en plats bland de 200 första på Tjurruset 2011, den hitintills grisigaste tjurrundan. Skon fungerar också mycket bra på skogsstig och hjälpligt p skogsvägar. Låg våtvikt och relativt bra dränering. 212:an är som sagt en slitvarg och fungerar fortfarande OK efter över 100 mil. Dock har dobbarna sätt bättre dagar. (de har faktiskt gått en hel del på asfalt) och jag vågar helt enkelt inte lita på dem på samma sätt längre. Borde nog ersättas snart. Blickarna går mot Inov-8 X-talon 190 och Icebug Acceleritas2.

New Balance RC130. Jag snubblade över dessa skor på amazon.co.uk Priset blev under 300 kronor med frakt och allt! Detta är New Balance gamla racing flat från 2009. Skon är väldigt lätt och väger som namnet antyder 130g i 42. Trots den låga vikten uppfattar jag sulan som både stabilare och mer dämpad än Inov-8s F-lite 195.  Har inte hunnit med så många turer med denna racesko än. Tanken är myspass på asfalt samt snabba millopp. Har man följs Anton Kurpickas framfart kan man se att dessa skor ofta satt på hans fötter innan minimusserien utvecklats färdigt. Den bjuder p en hel del löparglädje i alla fall.

New Balance MT110. Vet inte om denna sko behöver någon presentation längre. det har skrivits spaltmeter om skons förträfflighet på bl a Irunfar. Skon bygger på New Balance Minimusläst och är utvecklad med tanke på New Balance löparjesus Anton Kuprickas tävlingsförhållanden. Sulan har 4mm drop och lite mer dämpning än vad man normalt ser i minimusserien. dessutom finns en rock-plate i framfoten för att skydda mot ovälkomna stickförsök. Mönstret i sulan är det bästa NB kommit upp med i dagsläget. Många korta dobbar i ett mönster som fungerar på allt från hård väg till ganska grisig stig. Lera fastnar inte heller.. Dämpningen gör skon lämplig för längre skogspass för vana löpare. Ovandelen är lite nyskapande då man sneglat på fotbollskor och gjort en helgjuten plastnätskonstruktion. Dessutom är insidan av skon gjord så du ska kunna springa utan strumpor om du vill. Det här är min nya mängdsko. Förmodligen kommer den också gå en del tävlingar typ Salomon trail tour då förhållandena inte är allt för jobbiga..

New Balance MT101. Föregångaren till MT110. Den här skon fyndade jag från wiggle för ca: 400kr. Den är ganska rolig att springa i, sitter skönt och är ganska lätt. Dock har den ett högt drop på ca: 10mm. Det gör att jag får något av ett ankliknande löpsteg.. Dämpning i häl är mycket bra. Dessutom har skon den skönaste hälkappa jag testat, någonsin. I USA har denna sko en sula gjord för torr terräng. När man lanserade skon i Europa gav NB oss en mer aggressiv sula. Jag gillar den dock inte. Greppet är förvånansvärt dåligt och lera har en tendens att bita sig fast bland dobbarna. Skon är dock rolig på korta skogspass och kommer fortsätta användas på detta sätt!

Icebug Spirit2 OLX. Det här är min första bekantskap med svenska Icebug. Förmodligen inte den sista.. OLX bjuder på en aggressivt utformad sula med massor av ståldubb. Greppet på is  är kopiöst! Skon greppar helt enkelt i de flesta förhållanden. Mellansulan har 4mm drop och en del dämpning. Ovandelen av skon är gjord i ett ganska tjockt condura-aktigt material som kräver en del mil innan det känns skönt. Skon är också relativt smal så har du breda fötter googla SPWIDER. Skon har fungerat mycket bra för vinterlöpning på isig stig. Pass på 1,5mil är inget problem för fötterna, dämpningsmässigt. Det ska bli mycket intressant att se hur denna sko fungerar i blöt vårlöpning. Går det bra kan det bli en del tävlingar som AXA Fjällmaraton..

Annonser

One thought on “skohjulet våren 2012

  1. Mikael Björk skriver:

    Det är ju strålande!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: